Antioxidanten. Ze zijn een blijvende trend op food-gebied.Antioxidanten zijn de tegenhanger van vrije radicalen. En laten vrije radicalen nou net de belangrijkste veroorzakers zijn van huidveroudering!

Wanneer je veel in de zon zit kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen zijn kleine atomen in je lichaam die zich willen zich binden omdat ze nog een ‘vrije’ plaats hebben. Een explosieve groei van vrije radicalen zorgt ervoor dat ze zich niet alleen binden aan ‘slechte’ cellen, maar ook aan gezonde. Hierdoor wordt je bindweefsel aangetast waardoor je huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan.

De zon compleet vermijden lijkt me vrij radicaal, en dat is ook echt niet nodig! Er is namelijk (naast het gebruik van zonbescherming) een andere manier om jezelf te beschermen tegen vrije radicalen: antioxidanten!

Antioxidanten zijn combinaties van vitaminen en mineralen die vrije radicalen onschadelijk maken en je DNA beschermen. Ze komen van nature in je lichaam voor, maar je kunt zelf ook je best doen door voldoende antioxidanten te eten!

Tip 1: eet veel groenten en fruit met felle kleuren en wissel de kleur zoveel mogelijk af.
Denk aan wortels, tomaten, maïs, rode paprika, kersen, blauwe bessen, etc!

Tip 2: eet vaker noten (rauw), zaden en pitjes.
Dit kan als tussendoortje maar ook gemakkelijk door je yoghurt of een salade.

Tip 3: eet chocolade met een zo hoog mogelijk percentage cacao (minimaal 70% cacao).
Hier zitten namelijk flavonoïden (zeer krachtige antioxidanten) in.