Wist je dat je huid elke 40 minuten 1 miljoen dode huidcellen verliest!Dit komt neer op zo’n 36 miljoen dode huidcellen per dag en zo’n 25.000 per minuut. Wist je dat zelfs ongeveer 90% van het stof in je huis bestaat uit dode huidcellen?

Wist je dat je huid kan zichzelf genezen?

De huid is een zeer complex orgaan opgebouwd uit verschillende lagen en weefsels en het meest bijzondere is absoluut het feit dat deze in staat is zichzelf te genezen. Indien je huid beschadigd is, treden er verschillende biochemische reacties op die ervoor zorgen dat de huid zich gaat vernieuwen en wondgenezing plaatsvindt.

Je huid bestaat uit verschillende cellen met allen hun eigen functie variërend van bescherming bieden tegen de buitenwereld (zoals microben,  warmte en gifstoffen),  een complex immuunsysteem en het ervaren van aanraking. 

Wist je dat je bruine kleurtje van de zon geen enkele esthetische waarde heeft?

Maar het is puur een gevolg van een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen de schadelijke effecten van de zon. Onze pigmentcellen (melanocyten) maken onder invloed van UV-straling melanine aan waardoor onze huid bruin kleurt.

Wist je dat jehuid is in staat zijn eigen temperatuur te regelen?

Onze lichaamstemperatuur is gemiddeld 37 graden Celsius, maar de huidtemperatuur varieert tussen de 31-36 graden. De functie hiervan is om je lichaamstemperatuur op peil te houden bij koude of heel warme invloeden. Wordt de temperatuur te hoog dan verwijden je bloedvaten. Je gaat transpireren om af te koelen. Bij kou vernauwen de bloedvaten juist om warmte te behouden en je krijgt kippenvel.